Herkese Merhaba    


Bugün sizlere ,Orta Avrupanın önemli şehirlerinden biri olan Prag seyahatimden bahsetmek istiyorum.Gittim,gördüm,gezdim ve geldim.Tek kelimeyle bayıldım,olağanüstü bir havası var,masalsı ve çok huzurlu bir şehir.







Burası şehrin en güzel yerlerinden biri olan Vltava Nehrinin  üzerindeki meşhur CHARLES KÖPRÜSÜ ( KARL KÖPRÜSÜ). Şehrin Old Town dediğimiz tarafında bulunuyor. Üzerinde 30 kadar Azizin heykeli var. Ve genelde her heykelin yanında bir ressam ya da hediyelik eşya satan birileri mevcut. Burası aşırı turist akınına uğrayan en popüler yer diyebilirim.






Köprünün üstünde ise bu enfes manzara ile karşılaşıyorsunuz.Şehrin her yerini doya doya seyrediyorsunuz.












Prag' a kadar gelip te KAFKA MÜZESİ ne uğramamak olmaz elbette.Kafka'nın el yazıları,mektupları ve günlükleri var burada ve ışıklı bir görselle geziyorsunuz içeriyi..Kapıda meşhur İşeyen Adamlar Heykeli ve biraz ileride Kafka Shop Center var,kupa ya da kitap ayıracı almanız için..



Şehrin her yerinde Tramvay var ve gideceğiniz yerler için çok uygun bir ulaşım aracı.Onun haricinde metro ve otobüsler de var elbette.






JOHN LENNON DUVARI çok meşhur burada ve herkes duvarın üzerine bir şeyler yazıyor. Burası çok hoş bir sokağın içinde, sevgi ve barışı temsil ediyor ,graffitilerle süslenmiş ve isteyen herkes duvara yazı yazıyor .Ben de kendimden bir parça bıraktım bu güzel duvarın üzerine..








Ve PRAG KALESİ,1400 yıllarında yapılmış çok eski bir kale ve içerisi muhteşem bir tarihti,hayran kaldım, gördüğüm en muhteşem kaleydi diyebilirim .İçeride bahçeler, kiliseler, katedraller var ,sanki kendi başına bir şehir. En az yarım gününüzü ayırmanız gerekiyor burayı gezmek için.







Bu gördüğünüz ise ASTRONOMİK SAAT.. Prag'ın en önemli sembollerinden biri.1400 lü yıllarda yapılmış ve hala çalışıyor.12 burcun sembolleri var üstünde. Saat başı animasyon oluyor, saatin üzerindeki heykeller hareket ediyor. Heykellerden biri ölümü, diğeri parayı,bir diğeri kibri, diğeri zevki anlatıyor ve 12 havari geçişiyle animasyon bitiyor.






Bu  bina  ise ULUSAL MÜZE BİNASI .Prag'ın en güzel binalarından biri olarak kabul ediliyor. İçini gezmek için zamanım olmadı maalesef ancak mimarisinin Neo Rönesans dönemine ait olduğu söyleniyor.








  Prag'ta  hep bir masalın içinde hissettim kendimi ve bu masal hiç bitmesin istedim.Her yer eski ve çok tarihiydi.Para birimleri Kron ve bizim liranın 4 katı değerinde.Aslında kendilerine has bir yemekleri yok.Gulaş isminde bir et yemeği yiyorlar ama o Macarlara ait bir menü..

Onun dışında bol bol pizza, hot dog,değişik ekmekler yiyorlar ve bira içiyorlar. Biraları sudan ucuz ve çok hafif, çok güzel tadı var. Bir de böyle halka halka yenen bardak şekline tatlıları var, çikolatalı olanı çok güzeldi.Adı TRDELNİK TATLISI.İçine dondurma ya da meyve koyulup yenebiliyor.Yapılışı ve şekli aşağıdaki gibi.



Havası, suyu, kızları çok güzel olan bu şehirde insanların %80 i Ateist .Birçok insan her gün yürüyüşe çıkıyor, paten kayıyor, bisikletle geziyor ve çok fazla insan köpek besliyor ve köpekleriyle tramvaya binebiliyorlar.

Biz orada yaşayan yeğenimin evinde kaldık; sağolsun bizi çok güzel ağırladı ve bir tur rehberi gibi çok güzel gezdirdi.Kendisine burdan tekrar teşekkür ederim .

Rahat, huzurlu, güvenli ve keyifli bir şehir Prag..Ben çok sevdim ve hiç gelmek istemedim,tadı damağımda kaldı diyebilirim:)

Tek sorun biraz kendi hallerinde,mesafeli insanlar,kimse kimseyle ilgilenmiyor,çoğu İngilizce bilmiyor ya da konuşmuyor turistik yerler hariç.Ama sorduğunuz sorulara nazikçe cevap veriyorlar.

Giderken yaşadığım en büyük sorun  ise Vize almak için çektiğim sıkıntı oldu, çok zor vize veriyorlar.

 Ulaşım da ise İstanbul'dan  2.5 saatte Prag'a ulaşabiliyorsunuz uçakla..Ben  Ankara aktarmalı gittiğim için zamanımın büyük bölümü havaalanlarında geçti.



Bir tek denk getirip içini gezemediğim yer Nazım Hikmet'in de sık sık gittiği SLAVİA KAFE oldu,uzaktan bakabildim maalesef..O da bir başka zamana inşallah :)

  
        
    Oğlumun şehirle ilgili yorumu ise bence bir çocuk gözüyle en güzeliydi." Anne burası ne kadar özgür ve güvenli bir şehir,insan kendini çok rahat hissediyor ,dedi :)

Herkese tavsiye ederim,imkanı olan herkesin görmesi gereken ülkelerden biri Çek Cumhuriyeti..

Sevgiyle kalın, kimsenin moralinizi bozmasına izin vermeyin ...


46 Yorumlar

  1. Sevil çok güzel yazmışsın sen seyahat yazıları yaz çok güzel anlatmışsın gözlemlerini çok teşekkürler.Sevgi ile kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim can dost😊Beğenmene çok sevindim. O zaman daha çok seyahat etmeye ve gördüklerimi fotoğraflayıp yazmaya niyet ediyorum🙏Sevgi ile..

      Sil
  2. Evliya Celebi gibi yazmışsin kardeşim.Eline sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım Ablacım beğenmene çok sevindim :)) iyi ki varsın..

      Sil
  3. Harika fotoğraflar 😊 son cümle okurken teşekkür ettim size öyle zamanlar oluyor ki en sevdiğimiz insanlar moralimizi bozarken farkına dahi varmiyorlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım beğenmene çok sevindim.Rica ederim ne demek.O sözleri yazarken hem sizlere hem kendime söylüyorum aslında.En yakınımız bile olsa biz izin vermedikce bizim moralimizi bozamaz ,bozmamalı ❤

      Sil
  4. Bizde sömestr tatilinde gitmiştik Budapeşte-Viyana-Prag turuna. Prag'ta uzun kalamadık. Bir dahakine sadece Prag yapalım diye düşündük. Turistik yerlerde satıcıların biraz suratsız ve kaba olduklarını düşündüm bende, mesafeliden daha fazlası bence:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prag'ta uzun kalmak bol bol gezmek açısından iyi oluyor gerçekten.2 ya da 3 gün yetmez gibi bence de.Ben epey kaldım doya doya gezdim hala da görmediğim yerler oldu😊Satıcıların bazıları çok suratsızdı hakikaten buz gibiydiler😉

      Sil
  5. tarih şehir otantiklik herşey çok güzel
    gezmiş gibi oldum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşeyi heryeri güzeldi valla özledim bile😊Beğenmene çok sevindim canım

      Sil
  6. Çok güzel fotoğraflar. Gezmiş kadar oldum. Umarım bir gün gidebilirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım beğenmene çok sevindim.Inşallah bir gün sana da gitmek nasip olur:)

      Sil
  7. Ahh Sevil'immm ne güzel gezmişsin ve anlatmışsın.
    Gittiğinden beri hep merakla paylaştığın fotoğrafları takip ettim zaten, seninle gezmiş gibi oldum, ama bu topluca yazı da çok güzel oldu😊
    İyi ki gidip gezdin🎈

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeynebim sağol kuzum😊
      Gittim gezdim döndüm, hiç te gelmek istemedim,benim için herşeyden uzaklaşmak gibiydi bir süre de olsa.
      Güzeldi, sizlerle paylaşmak istedim oraları.Begenmene çok sevindim canım 😊
      Sevgiler❤

      Sil
  8. Harika bir gezi yazısı olmuş çok teşekkür ederiz inşallah bir gün bana da nasip olur görmek sevgilerimle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim canım beğenmene çok sevindim:)
      Inşallah sana da nasip olsun bir gün oralar:)
      Sevgilerimle❤

      Sil
  9. Prag Avrapada en sevdiğim başkentlerden, ben de prag gezimi anlatmıştım böyle. Yazınızı okurken aynı heyecanı bir kez daha yaşadım, çok teşekkürler. O tatlıyı da çok sevdim, nutella sürülmüş şeklini. Bir de dans eden ev vardı, tekrar gidince mutlaka ziyaret et, çok güzel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek siz de gittiniz ben sizin yazınızı okumamıştım en kısa zamanda okuyacağım merak ettim😊
      Tekrar o günlere gidiyoruz belki de birbirimizi okurken
      Ah evet o tatlı harikaydı nutellalısı müthişti.
      Dans eden ev ve Nazım Hikmet kafe yetiştiremediklerimden..Kismet olmadı başka bir bahara inşallah ❤

      Sil
  10. Çok güzel resimler. Prag 'ı çok merak ediyorum 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol canım beğenmene çok sevindim.Insallah gitmek sana da nasip olur bir gün 😊

      Sil
  11. İnsana yoldaşlık ve rehberlik eden birisi olunca gezmenin keyfine doyulmuyor... insan yenileniyor ve rutin hayatına azda özlem duyuyor ya da daha da bir şevkle tahammül gösteriyor... :) gezinize bizleri de ortak ettiğiniz için teşekkür ederim... inşallah isteyen herkes, en tabi hakkı olan seyahat hakkı imkanına kavuşur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten de gezmek çok keyifli ve güzel,iyi bir rehberlikle daha da keyifli hale geliyor.
      Ben de çok uzun zamandır böyle bir seyahat hayal ediyordum 😊
      Herşeyin dışına çıkmak uzaklaşmak bana çok iyi geldi açıkçası.
      Rica ederim herkes görsün istedim.Çünkü ben bu tip gezi yazılarını okuyunca ben bir nebze de olsa gezmis gibi hissediyorum kendimi..Cok istek vardı o nedenle yazdım.
      Insallah isteyen herkes istediği yerlere gidebilir birgün🙏

      Sil
  12. gitmemiştim tımams gideriim saool :) john lennon pub için bile giderim yaa :)

    YanıtlaSil
  13. Çok güzeldi yaa :))kesin görmelisin gitmelisin deepcim, John Lennon Pub ve duvarı süperdi:))

    YanıtlaSil
  14. Ne iyi yapmışsın, demek % 80'i ateist o halde burada kimse kimseyi dinle kandırıp, üçkağıt açamaz, bizim Deniz Feneri, İhlas gibi İhlaszedeler olmaz:)güvenebiliriz insanlara...yaşanılacak şehirmiş umarım ileride %100 olur zira Orta Doğu ve dinlerden kal geldi.:)
    Sevgilerimle canım♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müjde Ablacım gerçekten güzeldi ve tadı damağımda kaldı oraların.
      Evet Prag 'ta bize söylenen Ateist oranı %80 civarıydı.Ülke geneli böyle ama hemen yan komşuları Slovaklar da durum tam tersiymiş Katolik fazla mesela..
      Insanlarinin ciddi mesafeli davranışları dışında yaşanılası bir sehirdi..
      Sevgiler Ablacım ❤

      Sil
  15. Amazing Images! I am a new Follower :)

    lovely Greetings!

    YanıtlaSil
  16. Fotoğraflarla birlikte ne güzel anlatmışsın Prag'ı.Gitmeyi düşünmüyordum ama gidesim geldi bu yazından sonra...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım beğenmene çok sevindim:)
      Bence fırsatın olursa gitmelisin çok seversin eminim ❤

      Sil
  17. hoşgeldiniz..gerçekten pragg ne güzel yermiş,resimlerden harika bir yer olduğu gözüküyor..resimler harika olmuş,emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşbulduk😊valla gerçekten güzeldi ben de çok begendim,havası suyu herşeyi iyiydi.
      Beğenmenize sevindim teşekkür ederim.

      Sil
  18. Lovely post dear! Have a great weekend! xx

    YanıtlaSil
  19. Kafka müzesini görmek isterdim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Inşallah bir gün kısmet olur:)gerçekten çok güzeldi.

      Sil
  20. Gitmeyi çok istediğimiz ancak henüz planlayamadığımız şehir. O kadar güzel anlatmışsınız ki gidince yabancılık çekmeyeceğiz ve ana plan şekillenmiş olacak. Gerçekten tarih kokan, muhteeşm bir şehir olduğunu fotoğraflardan rahatlıkla anlayabiliyoruz. Teşekkürler, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bir gün gidersiniz çünkü gittiğinizde çok beğeneceğinize eminim..
      Net bir şekilde bölüm bölüm anlatmaya çalıştım, beğenmenize sevindim.
      Harika bir şehirdi, tadı damağımda kaldı vallahi..Adım başı tarih,huzur dolu heryer..Görmek isteyen herkesin görmesi dileğiyle.

      Sil
  21. Prag'a gidip Kafka müzesini görmek isterdim. İlgi çekici bir yer Prag. Paylaştığınız için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım bir gün gidersiniz ve oraları görürsünüz çok güzel yerler.Kafka Müzesi de çok ilgi çekici gerçekten.Rica ederim :)

      Sil
  22. Kafka’nın memleketini bende görmek istiyorum. Prag, gezi listemde öncelikli şehirler arasında.Gezi yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim yorumunuz için teşekkürler..Bir gün bu hayalinizi gercekleştirirsiniz umarım :)

      Sil
  23. Blog unuz iki ay kadar önce bir gezi öncesi tavsiyelerinizi okurken bende tutku yaptı ve bilgisayarımda sık kullanılanlar kısmında degişmez ve degiştirilemez olarak kayıtlı bulunmakta prag geziniz ve prag gezi notlarınız insanın orada yaşaması gerektiği izlenimi vermekte ama görselleriniz yüz milyon numara takiptesiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim yorumunuz için , blogumu begenmenize çok memnun oldum. Bu tip yorumlar bizler için çok motive edici oluyor gerçekten.
      Prag harika bir şehir yaşamak için ideal bir yer bence..

      Sil
  24. Nefis bir yerdi. Çok beğenmiştim. Birgün yeniden görmeyi isterim. Mimari, nehir, köprü harika idi.

    Kafka'nın evine girmek kısmet olmadı çünkü tadilatta idi.

    Çok soğuktu, beresiz, eldivensiz olunamıyordu; ama hiç duyulmuyordu bile o müthiş şehirde. Kanallardaki turlar da başka bir güzellikti.

    YanıtlaSil
  25. Gerçekten nefis bir yerdi ben de çok sevdim ve tekrar gitmek görmek isterim.
    Mimarisi şehir yaşam güzel ve düzenliydi.
    Ben de yazarların şairlerin kafesine gidemedim zaman yetmedi.
    Mayis sonu gittik biz hava müthişti evet kışı çok soğuk oluyormuş.
    Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil