Hafta sonu Nikon Firmasının Ankara'da  düzenlediği bir seminerdeydim.Toplantı sırasında NİKON marka fotoğraf makineleri ve aksesuarları tanıtıldı, ayrıca yeni çıkan Z6 ve Z7 serisinin özelliklerinden bahsedildi,sunum yapıldı.Olağanüstü güzellerdi ,çok beğendim. 
    
 Toplantıda farklı alanlarda ilerlemiş fotoğrafçılar kendi dallarında neler yaptıklarını anlattılar.Bunlardan biri de Moda Fotoğrafçılığı/ E Ticaret Fotoğrafçılıgı idi.

 Ben de sizlere biraz bu konudan bahsetmek istedim bugün, epeydir fotoğrafçılık üzerine yazmıyordum ve bu konuda istek çoktu.





                                                          
PEKİ NEDİR MODA FOTOĞRAFÇILIĞI ?

Çoğumuz elimize bir moda dergisi alıp karıştırmaktan keyif alıyoruz ya da  kıyafetler ve kombinlerle ilgili internet sitelerine bakıyoruz.

Moda fotoğrafının amacı, giysileri  tanıtmak ve satmaktır. Moda fotoğrafçılığı bir reklam ve pazarlama amacıyla yani ticari bir amaçla yapılır.

Benim bahsetmemdeki neden ise hem bu işe heveslenen arkadaşlara temel bilgi vermek hem de giyinip kendisini ya da yakınlarını çeken ve sosyal medyada paylaşan birçok kişi için çekim tüyoları sunmak.

1- MODEL ; Bir modelle çalışacaksınız ,bu bir stüdyo ortamı ya da doğal bir ortam olabilir. Belki de model bir arkadaşınız...

Kim olursa olsun modelinizin duruşu,rahat olması çok önemli. Yani modelinizle iletişim kuracak ve onu poza hazırlayacak kişi sizsiniz.

2-ARKA PLAN; Modeliniz ve üzerindeki kıyafet ne kadar muhteşem olursa olsun kullanacağınız arka fon ve renk uyumu çok önemli.Dogru fon ve doğru açıyla harika fotoğraflar elde edebilirsiniz.




3-IŞIK; Stüdyo ortamında kullanacağız ışık açıları  ya da dış çekimlerdeki doğal ışık  çok dikkat edeceğiniz bir başka konu .Çünkü fotoğraf ışıktır,ışığın doğru kullanımıdır.

4-YARATICI OLUN; Modelinizi ve kıyafetleri farklı şekiller ve pozlarda tekrar tekrar çekin.Gerekirse amuda kalkın öyle çekin...

5-ÜRÜNÜN DOĞRU ÇEKİLMESİ; Yaptığınız iş bir E-Ticaret Fotoğrafçılığı olabilir yani internette kıyafet satan siteler için ürün fotoğrafı çekiyorsunuzdur  
( Örneğin;Trendyol  gibi)

Ya da kendi kıyafetinizi 2. el ürünler satan bir sitede satacaksınız ( Örneğin :Dolap uygulaması,Gardrops uygulaması  ya da Letgo gibi)

   Hangi sebeple olursa olsun kıyafetin renginin, dokusunun,bedeninin doğru çekilmesi ve alıcıya doğru sunulması çok önemli,böylelikle yanlış bir satış yapılması da engellenmiş olur.





6-MODA İNTERNET SİTELERİ;  Bu konuda araştırma yapmak,moda giyim kuşam fotoğrafları bakmak isterseniz 2 tane internet sitesi önerebilirim.

Biri PİNTEREST diğeri
BEHANCE.Sadece Moda değil
 birçok alanda muhteşem
 fotoğrafları da bu sitelerden
 araştırabilirsiniz.



Umarım yararlı bilgiler vermişimdir sizlere.
Moda dolu günler dilerim...



30 Yorumlar

  1. Normal fotoğraf çekerken de ışık çok önemli sanırım :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet her tür fotoğraf çekiminde ışık en önemli etkenlerden biri:)Rica ederim ben teşekkür ederim yorumun için:)

      Sil
  2. Işık ve fotoğraf makinesinin kalitesi çok önemli bence

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Işık bu işin olmazsa olmazı tabii...Yüksek çözünürlüklü fotolar çekeceğimiz makineler elbette işimizi çok kolaylaştırıyor:)

      Sil
  3. harika bilgiler...teşşekür ederiz...sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba, Değerli Blog Arkadaşım; İnsana Davet sitesinde "Blog Keşif Etkinliği ve Önemli Duyuru" başlıklı yazımızda size de yer verdik. Hemde önemli bir duyuru içeriyor... Bakmak isterseniz beklerim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar..Öyle mi, merak ettim,bakarım tabii ki.Haber verdiğiniz için teşekkür ederim ..Selamlar

      Sil
  5. Çok kapsamlı bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim:)

      Sil
  6. Moda fotoğrafçılığı gerçekten son yılların yükselen trendi haline geldi. Mini bir çekim dahi onlarca detay içeriyor ve çok zahmetli. Görselliğin ve sosyal medyanın hüküm sürdüğü ortamda herhalde gün gelecek herkes en azından "temel fotoğrafçılık" eğitimi almak durumunda kalacak. Bilgiler için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim..Gerçekten de dediğiniz gibi son zamanların yükselen trendi moda fotoğrafçılığı oldu.Detay gerektiren ve çokta kolay olmayan bir iş.Hepimiz bir şekilde sosyal medyadayız ve işlerimizi buralardan yürütüyoruz.Ve sanırım bir gün fotoğraf çekmeyi herkes daha detaylı öğrenmek durumunda kalacak:) yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  7. Behance adobe'ye aitmiş,güzel bi sosyal medya platformuna benziyo..işim düşerse bu faydalı bilgilerinize başvurabilirim,elinize sağlık..✔😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahance çok başarılı bir site.Ben genelde pinterest kullanıyorum ama hafta sonu gittiğim toplantıda fotoğrafçı arkadaşlar bu siteden bahsettiler,ben de çok beğendim:)

      Sil
  8. Fotoğrafçılık gerçekten güzel bir iştir ve herkesin de yapamayacağı bir zanaattir. Anlatım güzel olmuş hocam modum yükseldi ama eksik olan şey fotoğraf makinem :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim beğenmenize ve modunuzun yükselmesine sevindim:)Fotoğraf çekmek ve azimle bunu sürdürmek hiçte kolay değil gerçekten.
      İnşallah bir gün istediğiniz fotoğraf makinenize ulaşırsınız:))

      Sil
  9. Fotograf cekmek basli basina bir sanat. Ben amatörce cekmeyi cok severim son yillarda sagolsun telefonlar cok pratik bu konuda. Ama profesyonel olarak cekilecekse egitimli olmak önemli tabii. Tavsiyeler icin tesekkürler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraf çekmek çok zevkli, son yıllarda teknoloji geliştikçe makinelerde gelişti ve artık cep telefonlarıyla da çok iyi kareler çekiliyor 😊
      Gençler özellikle çok meraklı bu moda fotoğrafçılığına iyi bir eğitimle harika işler çikarabilirler😊

      Sil
  10. Çok yabancı hatta hiç bilmediğim bir konu fotoğraf çekmek, yani çekiyorum da sadece kedim Bücürük'ü çekiyorum. :))))çok ilginç bilgiler vermişsin bence hoş bir meslek moda fotoğrafçılığı düşünsene ünlü modellerle çalışıyorsun:))
    Sevgiler♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Müjde Ablacım bu moda fotoğrafçılığı konusu ilginç ve güzel bir konu.Ben de genç ve meraklı arkadaşlara yeni bir iş alanı oluşturmak isterlerse diye bilgi vermek istedim.Geleceği parlak bir sektör aslında hem dedigin gibi ünlü mankenlerle çalışmakta işin bonusu :)))
      Sevgilerimle❤

      Sil
  11. Güzel bilgiler, sadece moda değil amatör fotoğrafçı için de önemli her biri. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet haklısınız fotograf çekmek isteyen herkes için bu bilgiler yararlı olacaktır..Ben teşekkür ederim yorumunuz için..

      Sil
  12. ah ya ya moda foticisi ya da wildlife foticisi olmak isterdiiiim yaaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah evet her ikisi de sana çok yakışırdı deepcim:)) ben de national geographic için yavru aslanların fotosunu çekmek isterdim:)))

      Sil
  13. fotoğraf çekmeye bayılıyorum hele de moda olunca süperrrrrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. fotograf çekmek dünyanın en güzel işi:)moda ve foto yanyana gelince de harika oluyor:)

      Sil
  14. Normal fotoğrafçılarla profeyoneller arasında büyük fark vardır, güzel özetlemişsiniz tebrikler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle profesyonel olmak bilgi ve tecrübe gerektiriyor.Begenmenize sevindim yorumunuz için teşekkür ederim..

      Sil
  15. Dolaşırken blogunuz da bu yazınız ilgimi çekti ya insanlar eğitimli olunca özellikle ne güzel fotoğraflar çekiyor eğer ömrüm yeterse bende eğitim alıcam inşallah çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için ...
      Inşallah siz de bir gün istediğiniz fotograf egitimini alıp istediğiniz fotoğrafları çekersiniz :)

      Sil