Herkese Merhaba..

Son zamanlarda çok fazla mail aldığım bir soru ve bir konu var.

Çocuklarda anestezi ile yapılan diş tedavisi ile ilgili tüm bu sorular.

Bunun nedeni benim oğluma da aynı tedaviyi yaptırmış olmam.

Bu konuda yıllar önce "annebebek.com.tr" de bir yazı yazmıştım  https://www.annebebek.com.tr/kose-yazarlari/kose-yazari/Sevil-Cevirgen/Cocuklarda-Anestezi-Ile-Dis-Tedavisi/473 

Daha sonrasında özelden o kadar çok mesaj ve mail almaya başladım ki ... Ben de bunun üzerine bu konuyu daha detaylı yazmaya karar verdim.





Uzun zaman önceydi oğlum Batu o sıralar henüz 5 yaşındaydı ve süt dişlerinde çokca çürük vardı.Biz de hemen Diş hekimine götürdük. Ama yavrum öyle korktu ki dişçi koltuğuna bile oturmadı.Doktorumuz ne yaptı ne ettiyse olmadı,ağzının içine bakamadı.Bu arada dişleri sürekli ağrıyor ve yemek bile yiyemiyordu maalesef.


Aradan biraz zaman geçince başka bir diş hekimine götürdük ama durum yine aynı oldu,Batu avazı çıktığı kadar bağırıyor ve koşarak dışarı kaçıyordu.


Sonra başka bir doktor daha sonra bir başkası ve bir başkası derken 7-8 farklı Diş hekimini gezmekten hem perişan hem de sonuçsuz durumda kalmıştık.


Oğlumun dişleri giderek daha çok ağrıyordu ve O çocukça bir saflıkla günde 10 kere falan dişini fırçalıyordu belki iyileşirim diye...Bu tip durumlarda diş hekimlerinin önerdiği başka bir alternatif daha var.O da genel anestezi yapılarak dişlerdeki çürüklerin temizlenmesi.


Genel anesteziyle çocuğunuz tamamen uyutuluyor ve o arada içeride bulunan doktor ve hemşireler tüm çürük dişleri ya çekiyor ya da dolgu yapıyorlar çürüğün şiddetine göre.


Bize de söylenen durum bu oldu,ilk duyduğumda çok tereddüt ettim.Hiç kolay değil küçücük çocuğumuz hayatında ilk defa narkoz alacak ve sonra uyanmasını bekleyeceğiz.


Ama başka çare yoktu,epey düşündükten ve çok fazla hastane araştırdıktan sonra oğlumuzun iyiliği için biz de kabul ettik .Çünkü her gün ağlayarak diş ağrısı ile yaşaması mümkün görünmüyordu.






Ve ardından Ankara Başkent Hastanesi Diş polikliniğine sabah erkenden geldik.Oğlumuza 8 saat yemek ve su vermememizi söylemişlerdi.Biz de öyle yaptık.


İçeride anestezi uzmanı,diş hekimi,asistan ve hemşire bizi bekliyorlardı.Batu o kadar çok korkuyordu ki titremeye başladı,bu durumun beni ne kadar üzdüğünü tahmin edersiniz.


Uzmanlar genel anestezi sırasında oluşabilecek risklere karşı bizi uyarıp,bir kağıt imzalamamızı istediler.İşte o an içim buz gibi olmuştu,gerçeklerle tam yüzleşme anı..Risk vardı ama başka çare de yoktu.


Sonra oğlumu kucağıma almamı istediler,elinin üstünden damar yolu bularak iğne yaptılar ve ilacı verdiler.O tatlı tatlı "güzel annem" diye sayıkladı sadece ve birden uyudu.Herşey o kadar ani oldu ki biz bir şey anlamadan dışarı kapının önüne çıkardılar.


Sonrası işte bundan sonrası yoğun ve zordu,ağlamak,beklemek,dua etmek, sürekli dua etmek.İçerideki 1 saat sanıyorum bana 1 yıl gibi gelmiştir.Sonrasında hala uyuyan oğlumu kucağıma verdiler ve bir tekerlekli sandalyeyle birlikte uyanma odasına götürüldük.


Çok zor uyandı benim çocuğum,orada anestezi alan diğer çocuklar da vardı,onların arasında en geç uyananı ise Batu olmuştu.


Başka çocuklarda vardı mesela 2 yaşında bir bebekte vardı orada,biberon nedeniyle 5 dişi çürümüştü onu da iyileştirdiler. Bizim de 4 çürük dişimiz tedavi edilmişti.


Oğlum gözlerini açtığı andaki mutluluğum,O'nun doğduğu zaman ki mutluluğumla eş değerdir sanırım.Yeniden kavuşmak,sıfırlanmak,yeniden doğmak gibi..


Akşama kadar hastanede kalmıştık o gün.Çünkü bu tip durumlarda baş dönmesi ve kusma da oluyormuş.Batu da sürekli kustu ama hemşire bunun iyi bir şey olduğunu söyledi ilacı vücudundan atması açısından.


Nihayet eve dönmüştük,Batu iyileşip tekrar yemek yemeye başlamıştı ve eski neşesine de çabucak kavuşmuştu.Şu bir gerçek ki çocuklar bizim sandığımızdan çok daha güçlüler.





Bütün bunları yazma nedenim bu durumda pek çok ebeveyn olması,birçok aile bu durumu yaşamakta.Dişçiye gitmek istemeyen çocuklar için  anestezi ile yapılan diş tedavisi sıkça da uygulanıyor.


Bizim için o dönem zor bir süreçti ama sonuç güzeldi çok şükür,bu nedenle korkmadan çocuğunuzun bu sorununu bu şekilde çözebilirsiniz,tavsiye ederim...

33 Yorumlar

  1. Böyle bir durumdan ilk kez haberdar oldum. Hem oğlunuz hem sizin için dayanılması zor bir durummuş gerçekten. Neyseki gelmiş geçmiş. Bilgilendirmeniz soru soranlar ve bilmeyenler için çok aydınlatıcı. Elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef ki bazı çocuklarda bu durum mecburen uygulanıyor.Çok teşekkür ederim o dönem için zor bir süreçti geçti gitti çok şükür :)
      Çok soru geliyor umarım aydınlatıcı olur çok saolun :)

      Sil
  2. Geçmiş olsun Sevil hanım ama çok zorlu bir süreçten geçmişsiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim zordu gerçekten ama sonucu güzeldi çok saolun :)

      Sil
  3. Harika blog
    Endonezya'dan selamlar
    Blogunu takip ediyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim beğenmenize sevindim :)
      Endonezya'ya selamlar
      Ben de uğrayacağım blogunuza...

      Sil
  4. Diş olayı, başlı başına biz yetişkinler için bile problemken, çocukları düşünemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen değil mi bizler bile dişçiye gitmeye çekinirken küçücük çocuklar ne yapsın..

      Sil
  5. saoool, tanıdıklar için lazım olabileeer :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sen de saol deepcim,evet evet belki soranlar olabilir:)

      Sil
  6. Bu makale çok bilgilendirici ve psikolojik travmaya neden olmamak için genel anestezi ile çocukların dişlerine uygun tıbbi tedaviyi anlamaya başladım.

    Dostluğun selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim beğenmene sevindim..
      Çocukların dişlerinin bu şekilde tedavi edilmesi de iyi bir yöntem olarak kullanılıyor.

      Sil

  7. sí, de hecho, el dolor de muelas es tan malo

    YanıtlaSil
  8. geçmiş olsun :) bilgilendirici bir yazıydı doğrusu. sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkür ederim:) umarım birilerine faydası olur..benden de sevgiler :)

      Sil
  9. Aydınlatıcı bir bilgi..Gerçekten de bu sorunla muzdarip olanlar ve ileride olabilecekler için çok faydalı bir bilgi olmuş..Çok geçmiş olsun..Emeğinize sağlık😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim gerçekten de bu sorunu yaşayan cok aile ve çocuk var bu konuda sık sık mail alıyorum umarım faydalı olur..

      Sil
  10. Bu yaşımda bile ödüm kopar çocukları düşünemiyorum bile. Rahmetli babam bana dişçiden gelince Teksas, Tom Miks almaya söz verirdi.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah evet Müjde Ablacım biz bile korkuyoruz çocuklar napsın..Baban ne tatlıymış öyle:)
      Allah rahmet eylesin 🙏

      Sil
  11. Kıyamam :( çok geçmiş olsun, Bilgi için teşekkürler çok güzel anlatmışsınız ..
    Çocuklarda inanılmaz bir güç var, çok şükür 🙏🏼

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz:)Begenmenize sevindim umarım birilerine faydası olur..
      Evet gerçekten de çocuklar çok güçlüler, şükürler olsun🙏
      Sevgiler...

      Sil
  12. Anestezi ile diş tedavisi olabileceğini bilmiyordum ve sâyenizde öğrenmiş oldum. Umarım sağlıklı gülüşlerimizi kaybetmeyiz de mâruz kalmayız narkoza...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Recep Bey diş hekimleri çok mecbur kalırlarsa hastalarına bu yöntemi öneriyorlar.Dediğiniz gibi kimseler maruz kalmasın bu duruma hiç kolay değil çünkü...

      Sil
  13. I didn't know this treatment!
    I had some cavities but it was local anesthesia, recently.
    Its good to know, I hope you all stay better than before ♥

    Thank you for following me ♥ I followed you back
    Kisses!
    Pâm
    Blog Interrupted Dreamer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Get well soon to you.
      I am glad you like my article.

      Yes we are better now
      Thank you very much for follow:)
      Kisses

      Sil
  14. Çok geçmiş olsun, hastalıklar önce çocuklardan sonra da bizden uzak olsun.

    YanıtlaSil
  15. Çocuğunun dişçi korkusu ilerleyen yıllarda biter gider inşallah. Biz üç yada dört kez anestezili diş çekimi, dolgusu yaptırdık. Bir dönem çürükler yüzünden kabus görüyordum. Hakikaten endişe verici bir durum. Ama anestezi öncesi birçok test yapılıyor. Mümkün olduğunca her şey kontrol altında tutuluyor. Doktorlarımız sağ olsun diyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şimdilerde daha iyi artık korkmuyor :) Ama o dönem dediğiniz gibi hakikaten endişe verici bir dönemdi, insan ne yapacağını bilemiyor çünkü...Doktorlarımız sağ olsunlar :)

      Sil
  16. Benimde torunuma genel anestezi yaptırdık sabah yedide girdi öğlen on ikide yanımıza yarı ayık geldi kusmalar çok oldu.. Bekleme süreci çok zor dua ve panik olmamaya tevekkül etmeye çalışarak geçti.. Çok şükür şimdi iyi ama bir hafta on gün baya iştah kesildi kilo verdi.. Bende herkese tavsiye ederim mutlaka genel anestezi bile olsa mutlaka tedavi olmalı çürük dişler ağizda bırakılmamalı.. çocuk deyip süt dişi deyip ihmal edilmemeli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun öncelikle...Zor bir süreç olsa da çocuklar o diş ağrılarına dayanamıyorlar ve bence de en güzeli genel anestezi yöntemi tabii dişçiden korkan çocuklar için. Bizimkinde de iştah kaybı olmuş sonra toparlamıştı. Acil şifalar dilerim torununuza.

      Sil