Paralel evrenler çok merak edilen,çok tartışılan konulardan biri.Farklı evrenler,zaman   yolculukları,zamanın algılanış biçimi benim de her zaman  ilgimi çekmiştir.

Kuantum ve kuantum fiziği bu konuya açıklama getirmeye çalışmıştır.Mesela Stephen Hawking Evren teorisinde ; beynimizdeki  hiçbir şey bir bütünden bağımsız gerçekleşmez,herşey içiçe geçmiştir ve çok sayıda evren var,demiştir




.

Çoklu evrenler,zaman yolculukları,solucan delikleri,zamanın burada bir ömür geçirirken uzayda bir gün gibi algılanması ,kelebek etkisiyle sizin gönderdiğiniz bir düşünce dalgasının hiç tanımadığınız birinin düşüncesini etkilemesi gibi meseleler insanların daima kafasını kurcalayan konular olmuştur.

Hatta fizikte meşhur Çift Yarık Deneyinde tek bir yarıktan foton gönderdiğimizde ışık parçacık olarak şekil alır.Ama 2. bir yarık açtığımızda ve fotonu gönderdiğimizde çoklu bir desen yani dalga şeklini alırlar.Ve aynı deneyi elektronlarla yaptığımızda da dalga gibi davranırlar.Kuantum dünyasına hoşgeldiniz çünkü bu bir olasılıklar dünyası.

Not; Bu konuda bana instagramdan ulaşan ve Çift Yarık deneyini inceleyerek bir yazı yazmamı öneren  aglotlaro.blogspot.com arkadaşımıza çok teşekkür ederim .İnstagrama koyduğum şu fotoğrafı beğenerek ,bu fotoğrafın bu tip konuları çağrıştırdığını belirtmişti.Çünkü ben fotoğrafın altına hangisi gerçek,hangisi yanılsama diye not düşmüştüm :)







Çoklu evren konusuna gelirsek ,bu konuda bir çok film ve  dizi var.Bunlardan bahsedeyim sizlere;


1-DARK (Netflix) Dizi : En favori dizim, izlerken beynim yanmıştı. Eş zamanlılık,geçmiş gelecek şimdinin aynı anda yaşanması,solucan delikleri,paralel evrenler gibi pek çok konuyu içeren müthiş bir Alman dizisi.tekrar tekrar izlenmesi gerektiğini düşünüyorum.

2-OA ( Netflix) Dizi : Henüz bitirdim ve genel olarak beğendim.Bazı bölümlerde kopukluklar olsa da sezon finallerinde şaşırtmalı sonlarıyla beni benden aldı diyebilirim.Paralel evrenler,felsefe,seçimler gibi içiçe geçen çok sayıda konuyu içeriyor.





3-ABOUT TİME (Netflix) Film : Hem zamanda yolculuğu anlatan hem de  romantik komedi tarzında olan keyifli bir film.


4-TİMELESS (Netflix) Dizi : Yakın zamanda izlediğim bir dizi.Kurgu olarak zamanda yolculuk yapan bir grup insanın tarihte bazı şeyleri değiştirirken yaptıkları her etkinin kendi hayatlarını da  nasıl etkilediğini görüyoruz.Bu diziyi izlerken Amerikan tarihindeki bütün önemli olaylara değiniyorlar diyebiliriz.

5-THE BUTTERFLY EFFECT ( Film) : Yıllar önce izlediğim tadı hala hafızamda olan müthiş bir film.. Yaptığımız her eylem,her tercih yeni bir gelecek,yeni bir etki yaratır ve bu durum biz dahil herkesi etkiler. 

6-FREKANS: Yine çok eski ama mutlaka izlenilmesi gereken bir başka yapıt. Gelecekte iken geçmişteki ölen babasıyla bağ kuran bir adamın tüm kurguyu nasıl tepetalak ettiğini anlatır bu film.

7-MATRİX: Belkide bunca film,dizi ve anlatım içinde hepsini toparlayan ve bir üst seviyeye çıkaran yegane ve biricik filmdir Matrix.Tüm insanların izlemesi gerekir kanımca.

8-İNTERSTELLAR ( YILDIZLAR ARASI ) Film : Tekrar tekrar izlediğim uzay zaman mekan algımı alt üst eden bu müthiş filmi izlemediyseniz mutlaka izlemenizi öneririm.

Bunlar benim izlediklerim ve önerdiklerim.Siz de çoklu evrenlere meraklıysanız ve önerileriniz varsa lütfen yazın.


Bunca evren,bunca alem içinde insan bunun neresinde derseniz; fizikte,felsefe de ,din de hep ipuçları ve işaretler var aslında bakabildiğimiz sürece..

Kur'an da  Alemlerin Rabbi ( Rabbü'l-alemin) denmiştir.Bütün alemlerin sahibi olan Rabbimiz kendi ruhundan üfleyerek insanı yaratmıştır. Ve her insan da başlı başına bir alemdir.

Tüm bu evrenler,alemler,haller,zamansal kaymalar biz insanlar için gizemini hala korusa da bir gün bazı gerçekliklere daha çok yaklaşacağımıza inanıyorum. Çünkü yaşadığımız, gerçeklik sandığımız durumlar birer yanılsamadan da ibaret olabilirler,öyle değil mi?


25 Yorumlar


  1. Benim de çok ilgimi çeken konular Sevilciğim. Holografik evrende, bir simülasyonun içinde, bir rüya aleminde, ilahi matrixin içinde olabiliriz. Böyle zor bir konuyu güzel film tavsiyeleriyle çok güzel toparlamışsın. İzlediklerim daha az. Ama diğerlerini de seyretmek isterim. Emeğine yüreğine sağlık canım 😊🤚

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen dediğin gibi canım bir simülasyon bir rüya alemi olabilir burası..
      Begenmene sevindim iyi izlemeler Sibelcigim 🌺

      Sil
  2. Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum,ben de ilgi duyarım spiritüal gelişmelere,kitaplarımda vardı bilyosunuz,paralel evrenlerle ilgili diziler filmleri bende izliyom ama şimdi aklında pek yok,ama sizin izledikleriniz de güzelmiş,fırsat bulursam izlerim bi ara..Emeğinize sağlık..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet siz de meraklısınız bu konulara bildiğim kadarıyla Ertuğrul Bey.
      Fırsat bulursanız izleyin begeneceginize eminim 😊

      Sil
  3. Dark dizisinin ilk 2 sezonunu nefessiz izledim ve gerçekten zihinsel olarak çok zorlayıcıydı:-) 3üncü sezon, ilk iki sezon kadar ilgimi çekmedi ama başladığım için bitirdim ve tamamı bittiğinde bu nasıl bir şeydi dediğim sayılı dizlerden biri oldu:-)) Timeless duyduğum, merak ettiğim ama henüz başlayamadığım bir dizi, sırada o var:-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dark benim icin de 1 numaradır diyebilirim Matrix ve Dark efsane..
      Timeless daha çerez tadında bir dizi ama keyifli,tavsiye ederim:)

      Sil
  4. Bu liste çok iyi olmuş bayıldım :)

    YanıtlaSil
  5. It's an interesting theory! I haven't really thought much about it though, and I have seen the Matrix on this list, but no other movies or shows, haha!

    Hope that you are having a lovely week :)

    Away From The Blue

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello :)

      Yes an interesting theory.
      other movies are also good
      I am sure you will like it :)

      Have a nice day

      Sil
  6. Matrix bir baş yapıt.Belli aralıklarla izlediğim bir film...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Matrix kesinlikle bir baş yapıt bence de canim :)

      Sil
  7. Dark ve OA benim de favorilerimdi. Hatta OA bitince çok üzüldüm keske biraz daha devam etseydi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. OA çok iyiydi ben de bitince üzüldüm Deryacım.
      Keske 3.sezon olsaydı...

      Sil
  8. Öncelikle yazı içeriğinizde incelik göstererek şahsıma teşekkür etmenizden büyük onur duydum. Bizimki sadece böyle bir yazıyı yazabilecek kişiye karşılıksız yardımdı. Gelelim asıl konuya “paralel evren” meselesine... birincisi netflix sahibi olmadığımdan “dark” diye bir dizinin olduğunu geç duyduğuma üzüldüm. Çünkü zaman, paralel evrenler, evrende yalnız mıyız? Kuantum fiziği, metafizik ve ötesi konular her zaman ilgimi çekmiştir. İntersteller (yıldızlar arasında) filmini 2-3 kez izledim hala anlayamadığım sahneler var. Hele matrix filmi benim yaşam felsefem: naçizane kendimi “kırmızı hapı” yutanlardan (içinde yaşadığı hayatın matrix olduğu bilincinde) olarak çevreme gururla söylerim. Mütevazi olmaya da gerek yok, ne demişler “fazla tevazu karşındakini fazla akıllı” yapar. Eminim bizler paralel evrenimizde aslında uyuyoruz ve burada da o uyku içindeki hayatları yaşıyoruz. Zaten kuranda da “gerçekliğe uyanmak” sözü geçmiyor mu? Aslında gerçekten de bir uyku durumundayız. O yüzden bunun bilincinde olarak tüm canlıları sevmeye, kimseyi incitmemeye, para ve mal hırsına kapılmamaya çalışıyorum. En azından verecek hesabım az olsun diyorum. Kainatta yalnız değiliz elbette! Ama tüm kainatın şerefli varlığı da tüm kötülüğümüze, acizliğimize, eksik ve kusurlarımıza rağmen yine de biziz. “Fringe” dizisinin Paralel evren fikrindeki gibi buradaki kusurlulular oradaki mükemmel modellerimiz ile değiştirilebilse... o zaman şiddet, taciz, tecavüz vb. Kötülükler azalır ve daha rahat nefes alırdık...blog yazar ve okurlarına selam olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle rica ederim:)
      Dark inanılmaz bir dizi tam da bu konuları anlatıyor.
      Interstelleŕ ara ara izlenmeli bence de..
      Matrix hep en favorim..Demek kırmızı hapı tercih edenlerdensin sen de:)

      Uykudayiz bir gün uyanacağız..Yaşarken uyananlardan olmak mühim tabii.
      Fringe dizisini hem senden hem de birkaç arkadaştan duydum ama henüz izlemedim bakalım..
      Bizden de sana selam olsun.
      Yorumun için teşekkür ederim:)

      Sil
  9. hepsi muhteşem filmler gerçekten bazı filmler beyin yakar ya o tarz dolu dolu seçtiğiniz bütün dizi ve filmler emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam beyin yakmalık bunlar :)
      Rica ederim beğenmene sevindim:)

      Sil
  10. sí, yo también amo esa película

    YanıtlaSil
  11. Paralel evrenleri anlatan dizileri, filmleri gerçekten çok beğeniyorum. İnsanın hayal gücünü epey zorluyor ve farlı dünyaların kapılarını aralamamıza vesile oluyor. Çok güzel bir liste hazırlamışsın. Bir çoğunu izledim lakin bir çokta izlemediğim film varmış. Sayende öğrenmiş oldum. Tavsiyen için çok teşekkür ederim. Emeğine sağlık. Saygılarımla. Vesselam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın bu tip dizi ve filmler hayal gücünü epey zorluyorlar, ben de izlemeyi çok seviyorum:)
      Rica ederim izlersen seversin sen de.
      Selamlar.

      Sil
  12. Paralel evrenler temalı birkaç film paylaşmanıza sevindim.
    Bahsedilen tüm film başlıklarından Matrix filmini birkaç kez izledim çünkü film yapım tekniğini çok beğendim 😊.

    Sizden önerilen filmleri arayacağım ve izleyeceğim.
    Mutlu haftasonu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Matrix gerçekten harika bir filmdi.Ben bazen tekrar izliyorum
      Diğerleri de güzel, izlersen beğenirsin eminim:)

      Sil
  13. frekans filmini çok severim yaa bir de şeyi izlesene, bu konuda, deja vu (denzel washington) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. frekans inanılmaz bir filmdi defalarca izledim :)
      ya evet deja vu duydum ama bakmadım hiç deepcim:)
      bakarım ona da saol:)

      Sil