Değişmek dönüşmek midir?

Kendinden memnun olan biri konfor alanından çıkar mı ?
Değişmek kolay bir şey midir? İnsan değişmeyi neden ister ya da istemez?


Dönüşmek, değişmek bir çoğumuza ürkütücü geliyor. Kanımca çoğumuzun en çok direnç gösterdiğimiz durumlardan biri.

Hani Şemsin meşhur bir lafı vardır ya çok severim. Der ki;
“Düzenim bozulur, hayatımın altı üstüne gelir diye endişe etme! Nereden bilebilirsin , hayatın üstünden daha iyi olmayacağını?”


Değişim tam da böyle bir şey bana göre de,bazen isteyerek bazen istemeyerek, bazen yavaş yavaş usulca bazen de bir anda dönüşüyoruz hepimiz.

Kafka'nın meşhur romanı DÖNÜŞÜM ' ün kahramanı Gregor Samsa ise bir gecede aniden değişip dönüşenlerden. Hem de ne değişim adam sabah böcek olarak uyanıyor.

Sonrası tam bir karmaşa ve çaresizlik aslında. Çünkü böcek olması onu insanlardan ayıran bir olgu, O artık diğerleri gibi değil başka bir şey.

Konuşuyor konuştuğu anlaşılmıyor,işe gidemiyor,ailesine para getiremiyor.

Ailesi onu görmeye bile dayanamıyor ve odasının kapısını kilitliyor,böylece tecrit başlıyor,yalnızlaşıyor.Bir tarafta toplum ve diğerleri ,eskiye ait her şey ,diğer tarafta kendi kontrolü dışında gelişen yeni bedeni ve hayatı..

Dışarıyla tek bağlantısı onun odasını temizleyen ve karnını doyuran kız kardeşi.

Zaman geçtikçe ve değişim sürdükçe dış dünya ,insanlar, evdeki hizmetçi ve ailesi daha dışlayıcı ,daha acımasız oluyorlar ve aslında Gregor ' u anlamak,şefkat göstermek yerine O'nu yok etmeye karar veriyorlar.İşte böyle bir değişimin böyle bir sonucu...

Kafka, aslında bana göre iç karartıcı yazım ve düşünce uyguluyor. Kitabı 20 sene önce okumuştum şimdi ki  aklımla bir daha okuyayım dedim ,üstelik ben de böcek fobisi var ,ona rağmen sabırla okudum.Edebi yönden şaşırtıcı bir şekilde sade,sanki yazar tüm bu çıkarımları bizim çıkarmamızı bekler gibi..

Ama felsefi yönden sarsıcı,sanki değişirken bile dikkatli olun der gibi..Güzel dönüşelim mesajı verir gibi..

Gerçekten de öyle , madem değişiyoruz gelin bu yeni yıl da güzel değişimler ,güzel dönüşümler yaşayalım ki hem kendimize hem etrafımıza yansıması,katkısı olumlu olsun.

Bundan daha güzel ne olabilir?














NOT; Yukarıdaki fotoğraflar Mayıs 2019 ta Prag' ta iken uğradığım Kafka Müzesinde çektiğim fotoğraflardan..İnanılmaz bir ziyaretçi akınına uğramıştı burası ben gittiğimde çok kalabalıktı..

58 Yorumlar

  1. Kafka'nın dönüşüm isimli kitabından daha güzel bir yorumla kitabı özetlemişsiniz... siz kitabın ruhuna girip yazarın gözüyle bakmışsınız olaya... ne söylediğinden çok ne anladığımız konusuna odaklanmış ve doğru tahliller yapmışsınız... yorumladaki üslup ve bakış açınız güzel... bende hala kendi katı yorumumun arkasında durmakla birlikte bu değerlendirmenizi okuduktan son bir takım kırılmalar yaşadığımı itiraf etmeliyim... emeğinize sağlık... selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim öncelikle bu güzel yorum için..Evet aslında elimden geldiğince Kafka'nın ne demek istediğini anlamaya çalıştım okurken ve yazarken.Zira okurken zorlandığım yerler de oldu. Ama böyle ani bir değişimin etkileri üzerine tahliller yapmak istedim.Sizin kitap hakkındaki katı yorumunuza da hak veriyorum ancak benim yorumumla oluşan kırılmalara da memnun oldum elbette:) sagolun

      Sil
  2. Yazarın babası ile sorununun az da olsa kitabını da etkilediğini düşünüyorum ama oldukça anlamlı cümleler not almıştım 😊 teşekkürler paylaşımınız için kaleminize sağlık 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet canim Kafka'nın babası ile arasında hep sorun olduğu söylenir sanırım kitaba etkisi var dediğin gibi..Rica ederim😊

      Sil
  3. Bağdaştırmalarınız çok hoşuma gitti. Kafka'nın Dönüşüm hikayesini bu denli etkileyici anlattığı kitap, yorumun kalitesiyle de ayrı bir değer kazanmış. Yavaş yavaş dönüşüyoruz umarım dönüşümleri yaşarken insan olduğumuzu unutmadan yapiyoruzdur bu işi 👏👏👏

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim bu güzel yorumunuz için 😊Kitap hakkındaki degerlendirmelerimi begenmemiz beni mutlu etti. Evet yavaş yavaş hepimiz dönüşüyoruz öyle ya da böyle..Umarım dediğiniz gibi insanlığımızı hep hatırlarız.

      Sil
  4. İki kere okumuştum ben de ama yine okumak istiyorum, her okuduğumda başka düşüncelere sevk ediyor beni. Çok güzel ifade etmişsiniz, kaleminize sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belirli aralıkla tekrar okumak iyi oluyor aslında fikrimiz farklı olabiliyor, tespitlerimiz değişiyor. Teşekkür ederim begenmenize sevindim :)

      Sil
  5. Anlamlı cümleleri barındıran çok güzel bir kitap olduğunu güzel cümlelerinizle anlattınız bizlere, kaleminize sağlık. Değişmek, bazen dönüşmek bazen de gelişmektir. Değişimden kaçmak, ertelemek mümkün değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız değişmek hem dönüşmek hem gelişmektir.Kaçınılmaz bir durum gerçekten de..Sagolun yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  6. Kafka museum çok harika, fotolar da öyle. Dönüşümü şems de iyi yorumlamış. O kadar da korkmaya gerek yok, ne biliyorsun belki daha iyidir, yeniliğe açık olmak gerek. Bu hafta mucize doktor dizisinde de epey işlendi bu konu, kendi güvenli alanından çıkmak...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafka müzesi güzeldi, teşekkür ederim beğenmene sevindim :)
      Şems çok haklı korkacak bir şey yok aslında.Öyle mi?bu hafta Mucize Doktor u izlemedim demek bu konuya değinildi..

      Sil
  7. Kafka müzesi ne güzelmiş. Kafka zor okuduğum yazarlardan ama tıpkı Zweig gibi o da Nazi Almanyasından nasibini alanlardan. Yaşadıklarının kitaplarına yansıması imkansız olurdu. Nitekim Zweig bu yükü taşıyamıyor ve intihar ediyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müze çok güzeldi canım.Aynen ben de zorlanarak okudum kasvetli bir yanları var.Dedigin gibi zor yaşamları eserlerine direkt yansımış haklısın. Zweig bunu daha da ağır yaşamış demek ki.

      Sil
  8. Cok merak ettiğim bir kitap. Yazını okurken sonrasında ne oldu diye merak ettim.
    Gerçekten zamanı gelince değişmek lazım.Direnmeden değişime kucak açmak lazım.Ahh hayat dediğin ince bir saç teli gibi. Herşeye inat biz kendimiz için yaşayalım
    Yüreğine kalemine sağlık Sevilim♥️
    Prag gezini hatırlıyorum ,müzede olup orayı teneffüs etmek bambaşka bir duygu sa gerek🙋‍♂️♥️♥️♥️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım kitabın sonu da kasvetli aslında.Evet zamanı gelince direnmemek değişimi kucaklamak en güzeli haklısın. Kendimizi anlamalı ve sevmeliyiz kendimiz için yaşayabilmeliyiz.
      Beğenmene sevindim İncim 💞💞
      Müzenin atmosferi gerçekten harikaydı😘

      Sil
  9. Konusunu öğrendiğimden beri hem merak ettiğim, hem de okumaktan kaçındığım bir kitap. Ic karartıcılığı biraz on yargı yarattı bende. Ama senin anlatımın harikaydı 😊❤

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen kitabın böyle bir etkisi oluyor hem okumak hem kaçınmak isteği. Karamsar yanı yüksek ama çabucakta bitiyor.Benim kitap yorumumu beğenmene çok sevindim 💞😊

      Sil
  10. "Kendinden memnun olan biri konfor alanından çıkar mı?" diye sormuşsun. Kendinden memnun olmayan biri konfor alanından çıkar mı peki? Ya konfor alanı, o değişir ve dönüşür mü zaman içinde? Bugün konforla özdeşleşenin yarın konforsuzluğun ifadesi olmayacağının garantisi var mı? Soru sorasım gelmiş benim :) Bu kitapla yakın geçmişte tanışmış ve sevmiştim. Neşeli sevgilerle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soru sormak iyidir canım ne güzel sorular sormuşsun.
      Bence kendinden memnun olmayan da konfor alanından pek çıkmak istemiyor ,yenilikten korktuğu için.
      Konfor alanları tabii ki zaman içinde değişebilir, garantisi yok sonra konforsuzluk olabilir kimbilir:)
      Harika sorular teşekkür ederim neşeli sevgilerle💞

      Sil
  11. Kafka'nın bu eserini henüz okumamış olsam da epey bilgi sahibiyim kitaba dair. :)
    Eklediğiniz fotoğraflar da çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitap bilinen bir kitap gerçekten , hepimizin oldukça bilgisi var galiba :)
      Fotografları begenmenize sevindim:)

      Sil
  12. Kitabı anneler hep okumamı istiyordu ben önyargı ile yaklaşıyorum fakat senin yazını okuyunca kitabı okumaya karar verdim ve çok güzel bir kitap. Ellerine sağlık çok güzel yazmışsın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim yazımın senin üzerinde böyle bir etkisi olması ne hoş çok mutlu oldum:)
      Iyi okumalar, teşekkür ederim:)

      Sil
  13. ben b u kitabın adını çok duydum çok okumak istedim ama bir türlü kısmet olmadı olmadı ama en kısa da okuyacağım inşallah düşlerimizi tasarlamaya devam edin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitabı okumak kısmet olur umarım size de..Kısa ve çabuk okunan bir kitap.
      Düşlerimiz hiç eksik olmasın hepimizin sağolun:)
      Edeceğim inşallah:)

      Sil
  14. Bu kitapla ilgili son zamanlara çok yorum okuyorum, çok karşıma çıkıyor, bir şans verip okumam gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm işaretler kitaba doğru gidiyor galiba:)
      Belki de bir şansı hak ediyordur:)
      Sevgiler..

      Sil
  15. ben bu kitabı ilk kez lisede, felsefe dersi için okumuştum
    o dönem çok sıkılacağımı düşünmüştüm çünkü bir ödevdi bu.
    ancak okuduktan sonra çok farklı şeyler düşünmeye başlamış öte yandan diğer kitaplarını almaya başlamıştım hemen

    şimdi o günler geldi aklıma...

    YanıtlaSil
  16. Kitabın okuyan üzerinde etkisi oluyor öyle ya da böyle, ne güzel çok genç yaşlarda okumuşsunuz.
    Insani farklı düşünmeye teşvik eden bir yani var evet..Benim de 2. okuyuşum her seferinde daha farklı düşündürüyor.

    YanıtlaSil
  17. en kısa sürede anlatımınızdaki akıcılık kitabı okumaya yöneltti

    YanıtlaSil
  18. Buna çok sevindim gerçekten :)

    YanıtlaSil
  19. Eşim okudu ama ben henüz okumadım, çok güzel anlatmışsınız.

    YanıtlaSil
  20. Bende Kafka muzesine Prag'a 2018 yilinda gitmistim. Gercekten harika bir sehir. Degisime gelince, herkesin degisim sureci farkli bence. Ben 1 saat icinde dunyam alt ust olunca degisenlerdenim :) Kafka henuz okumadim desem yeridir. Sanirim bu kitabiyla baslayacagim sayende

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Prag nefis bir şehir gerçekten.Bence de herkeste değişim dönüşüm farklı işliyor , 5 dakikada değişir tüm işler yani :)
      Kafka'ya başlamak için en uygun kitap bana göre de :)

      Sil
  21. kafkaa hastasıyıım, yirminci yüzyılın en büyük yazarı bencesii. marcel proust bir dee. kafka müzesine gittin he oy ne güzel. gidicem ben de bigüüün. bizim kafkamız da ovuz atay holeeeeey :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet deepcim sen kafkayı seviyorsun :)
      marcel proust çok okumadım araştırayım biraz..
      müze prag çok çok güzeldi inşallah gidersin sen de bir gün
      ya evet evet bak ben de ciddi bir oguz atay hayranıyım:)

      Sil
  22. Kafka okumak istediğim çok başarılı yazarlardan ama henüz okumadım daha..Nasip,kısmet diyelim..😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasip kısmet tabii bu işler 😊
      Birgün siz de okursunuz belki..

      Sil
  23. Babaya Mektuplar kitabını da okumanı öneririm.Kitap incecik ama duygu yüklü.Benim okurken ara ara gözlerim dolmuştu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o kitabını da okumak istiyorum aslında bir ara okuyayım en iyisi..Demek duygulu bir kitap babasına yazmış diye biliyorum zaten aralari hiç iyi olmamış.

      Sil
    2. Okursan senin de yorumunu bilmek isterim :)

      Sil
    3. kitabı aldım bakalım yakın zamanda okumayı hedefliyorum inşallah :) haber veririm :)

      Sil
  24. Kitap yazıları, kitap blogları ne hoş oluyor... :)
    İnsanlar instagram'a yöneldi, onun da yeri başka elbette, ama blog'umda böyle uzun uzun yazmaktan vazgeçemiyorum ben de :)
    Kafka ise klasik... :)

    Deep'te yorumunuzu gördüm, Rita'yı birkaç ay önce blog'da yazmıştım detaylıca, Deep'cim de bende okuyup başladı sanırım. Siz de izlediniz mi? 5. sezonu geliyor :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkur ederim begenmenize sevindim:)
      Instagrami ben de seviyorum evet ama dediginiz gibi blog yazmanin zevki yok oralarda:)
      Ritayi evet deep te okudum demek siz de yazdınız bakayim yazınıza:)
      Yok daha izlemedim Atiye yeni bitti ama sevmedim pek..
      Rita ya bakacağım

      Sil
  25. Oh very nice museum~ thanks for share the photos
    xx

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thanks my dear
      Yes, Prag Kafka Museum is very nice and beautiful

      Sil
  26. kitabın içine girip yorumlamayı herkes yapamaz :) çok beğendim efendim kalemine sağlık

    YanıtlaSil
  27. :) bu güzel yorum için de ben teşekkür ederim, kitap yorumumu beğenmene çok sevindim :)

    YanıtlaSil
  28. okunması gereken kitaplardan biri, yorumlama için teşekkür ederiz :)

    YanıtlaSil
  29. Rica ederim :)
    Bence de okunması ve yorumlanması gereken bir kitap..

    YanıtlaSil
  30. Bir neslin psikolojisini bozan kitap aman hassas bünyeler okumasın :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))) bir nesil olarak yine de yıkılmadık ayakta kaldık :)
      aynen kitabın üzerine hassas bünyeler okumasın diye ibare koymalılar:)

      Sil
  31. If you're attempting to lose pounds then you certainly need to start following this brand new personalized keto meal plan.

    To produce this keto diet service, licensed nutritionists, fitness trainers, and cooks have united to develop keto meal plans that are productive, suitable, cost-efficient, and satisfying.

    From their launch in January 2019, 1000's of clients have already completely transformed their figure and well-being with the benefits a proper keto meal plan can provide.

    Speaking of benefits; clicking this link, you'll discover 8 scientifically-tested ones given by the keto meal plan.

    YanıtlaSil