BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRECEK BESİNLER
Yaşadığımız bu günlerde bağışıklığımız daha bir önem kazandı değil mi?
Peki nedir bağışıklık;
Bağışıklık,
belirli mikroorganizmalara karşı vücudumuzun gösterdiği dirençtir. Bağışıklık
sistemi ise insan vücudunu hastalıklara karşı koruyan bir savunma sistemidir.
Bundan
dolayı bağışıklık sistemimizin her zaman
güçlü olması bizi olası hastalıklara
karşı koruyacaktır.Özellikle mevsim geçişlerinde grip,soğuk
algınlığı,ateş,boğaz ağrısı gibi semptomlar ve daha birçok hastalıktan korunmak
için bağışıklığımıza her zaman dikkat etmemiz gerekiyor.
İyi ve doğru
beslenmek,bazı gıdaları özellikle tercih etmek bu konuda atacağımız doğru
adımlardır.
Şimdi hep
birlikte bu besinler neler bir göz atalım;
SARIMSAK ;İçerisinde allicin denilen bir madde vardır ve güçlü bir antioksidandır.Tarih boyunca bir çok hastalıkta,bir çok derde deva olarak görülmüştür sarımsak. Her gün mutlaka çiğ ve ya yemeklerin içine eklenerek tüketilmelidir.
ZENCEFİL; İçerisinde demir,magnezyum,potasyum,C vitamini,kalsiyum
vardır. Hastalıkları önlemek için mutlaka kullanılmalıdır.Çay olarak ya da yemeklerin,salataların
içine rendelenerekte kullanılabilir.
C VİTAMİNİ İÇEREN MEYVELER; Portakal,greyfurt,mandalina ,limon ve kivi C vitamini açısından zengin besinlerdir. Sürekli olarak ve düzenli tüketildiği zaman vücut C vitamini depolar ve hastalıklardan korunmamızı,bağışıklık sistemimimizi güçlendirmemizi sağlarlar.
DOĞAL PROBİYOTİKLER ; Evde yapılan yoğurt,kefir,turşu ya da
doğal sirke tüketmek hem bağırsak florasına hem de bağışıklık sistemimize iyi
gelecek yiyeceklerdir ve sıklıkla tüketmek önemlidir.
YEŞİL SEBZELER ; Ispanak,roka,yeşil biber,maydonoz,brokoli,dereotu,nane gibi yeşil yapraklı sebzeler çok faydalı gıdalardır. C vitamini açısından zengindirler ve beta karoten içerirler. Her gün düzenli bir şekilde ve çiğ olarak tüketilmeleri faydalıdır.Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmek açısından çok kıymetli gıdalardır.
SOĞAN;
Yemek ve salatalarda kullandığımız soğanın içerisinde çok sayıda vitamin
ve mineral bulundurur.Özellikle kırmızı soğan bağışıklık sistemi için çok
faydalıdır.
YEŞİL ÇAY; Yeşil çayın ödem atma özelliği ve antioksidan oluşu nedeniyle günlük belirli miktarda tüketildiği taktirde bağışıklığa katkısı olduğu bilinmektedir.
SELENYUMDAN ZENGİN BESİNLER; Selenyum bağışıklığı güçlendiren bir
mineraldir. Balıkta,tüm deniz ürünlerinde,tavuk et ve yumurta da selenyum
mevcuttur ve tüketilmeleri sayesinde bağışıklığa katkısı yüksek olacaktır.
KIRMIZI BİBER; Antioksidan bakımından zengin olan
kırmızı biber kan dolaşımını hızlandırır ve iyi bir lif kaynağıdır.Aynı zamanda
C vitamini deposu olan kırmızı biberi tüketmek sizi bir çok hastalıktan
koruyacak besinlerden biridir.
D VİTAMİNİ; Kış döneminde vücut yeterince güneş
alamaz ve bu D vitamini eksikliğine neden olabilir ve bu durum bağışıklık
sistemimizi olumsuz etkiler.
D vitamini
en çok güneşte bulunur. Bol bol güneşlenmek
önemlidir ve tabii bunun yanısıra D vitaminince zengin olan somon,süt ve
yumurta tüketmekte çok faydalı olacaktır.
KUŞBURNU; Zengin mineral ve vitaminlere sahiptir.İçerisinde A,B,E,K vitaminlerinin yanısıra magnezyum ve demir de vardır. Düzenli olarak tüketilen kuşburnu çayı vücut direncini artırır ve güçlendirir.
Hastalıklarla
beslenmenin doğrudan ilişkisi olduğu için doğru ve dengeli beslenmek ve
bağışıklık sistemimize destek olacak gıdaları tüketmek sağlığımızı korumamız
için çok önemlidir.
Peki siz de yediklerinize ve sağlığınıza dikkat ediyor musunuz?
Herkese sağlıklı günler dilerim...
23 Yorumlar
Bağışıklık sistemini desteklemek gerçekten çok önemli
YanıtlaSilEvet haklısın canım ,özellikle bu dönemde daha da önemli...
SilElbette bu saydıklarınızın doğal ve katkısız olması önemli. Esas sorun doğal olanına ulaşmak. Mesela sarımsak; Kastamonu Taşköprü sarımsağıyla ünlüdür fakat onlar da Çin tohumu kullanmaya başlamışlar. Muhtemelen gdo'su değiştirilmiş bir ürün bağışıklığa ne kadar fayda sağlar, ne zararlar getirir? Kimyasal ilaç kalıntılarını ve baharatlara katılan zararlı maddelerden hiç bahsetmiyorum bile.
YanıtlaSilÇok haklısınız doğal olan gıdaya,tohuma ulaşmak günümüzde öyle zorlaştı ki..Gdo' lu ürünler bünyemizi bozuyor maalesef..Organik diye satılan ulaşabildiğimiz ürünler de çok pahalı .
SilYine de elimizden geldiğince düzgün şeyler yemeye çalışmak,güneşten faydalanmak,kendi yaptığımız yoğurdu tüketmek v.s. fayda sağlayacaktır diye düşünüyorum, hele ki bu dönemde..
Çok güzel bir yszı olmuş ve fakat artık yediklerimiz ne kadar doğal o da bir muamma.
YanıtlaSilSaol canım beğenmene sevindim, evet ne kadar doğal bilmiyoruz ama elimizden geldiğince bir şeyler yapalım bence :)
SilTek derdimiz son dönemde sadece hasta olmamak, bağışıklığı kuvvetlendirmek Sevil hanım bağışıklık sitemimiz kuvvetlendirecek sebze ve meyveler hakkında iyi bir makale hazırlamışsınız.
YanıtlaSilAynen öyle dediğiniz gibi şu corona döneminde bağışıklığı güçlü tutmak tek derdimiz,bu yazıyı da o nedenle yazdım zaten..Bulabildiğimiz ölçüde,elimizden geldiğince düzgün gıdalarla beslenmeye çalışabiliriz.
SilÇok teşekkür ederim desteğiniz için :)
Yaz bitmeden d vit. almak için öğle sıcağında 20 dk güneşte dursak yeter.
YanıtlaSilAynen D vitamini çok önemli ben hem güneşleniyorum hem de Dvitamini damlası aldım eczaneden onu kullanıyorum..
Sil
YanıtlaSilde nada, me alegro de que sea útil
eh hepsi hoş yenen iştahlı şeyler iyiymiş o zamaan :)
YanıtlaSilevet deepcim lezzetli sağlıklı şeyler hepsi de :))
SilBağışıklık sistemimize artık ekstra dikkat etmeliyiz, kışın yaşanan ağır gripler de kapıda ne yazık ki :( Faydalı yazınız için teşekkürler :)
YanıtlaSilHaklısınız bu sıralar extra dikkat etmemiz gerekiyor..Sonbahar kış dönemi grip enfeksiyonlarına karşı bağışıklığı arttırmamız gerekiyor..
SilBen teşekkür ederim:)
Sarımsağı genelde hafta sonları yiyoz,malum kokusu ağır oluyor..Faydalı bilgilerdi emeğinize sağlık..😊
YanıtlaSilEvet sarımsak yerken dikkat ediyoruz tabii kokusu fena :) Ben teşekkür ederim sağolun :)
SilBu aralar gerçekten çok dikkat etmeliyiz. Faydalı bilgiler olmuş ☺️
YanıtlaSilEvet canım gerçekten çok dikkat etmemiz gereken bir dönemdeyiz..
SilTavsiyeler güzel Çoğunu sık tüketirim, bir kaç tanesi biraz aralıklı oluyor ama yapacak bir şey kuşburnuyu bu sene çok aldım. Hatta memlekete gittim birazda kendim topladım. Ama yeterli bulmadım br çuval daha aldım kuruttuk marmelat filan işte bakalım :)
YanıtlaSilIyi yapıyorsunuz tabii hepsinden tüketmek lazım.
SilKuşburnu C vitamin deposu..
Oh bol bol kuşburnunuz olmuş ne güzel:)
Sarımsak her derde deva... Kokusundan rahatsız olanlar közleyip tüketebilirler. Hem çok lezzetli oluyor. içerik çok bilgilendirici olmuş ne ararsan var. Teşekkür ederiz.. :))
YanıtlaSilAynen sarımsak her derde deva..Közleyerek yemeyi denememiştim mutlaka deneyeceğim :) rica ederim ben teşekkür ederim..
Sil